Інтерфакс-Україна
20:03 13.01.2018

Макрон закликав внести французький багет до переліку об'єктів спадщини ЮНЕСКО

2 хв читати
Макрон закликав внести французький багет до переліку об'єктів спадщини ЮНЕСКО

Мистецтво приготування традиційного французького багета має стати об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, заявив президент Франції Емманюель Макрон. Він підтримав прохання вітчизняних булочників внести багет до списка ЮНЕСКО


Президент Франції Емманюель Макрон підтримав пропозицію французьких булочників і закликав внести традиційний багет в реєстр нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

"Багету заздрять у всьому світі. Необхідно зберегти передовий досвід і ноу-хау з його виготовлення, саме тому потрібно включити його в список", - заявив президент Франції. "Багет - це повсякденне життя французів, а хліб - особлива історія, це ранок, полудень і вечір французів щодня", - цитує Макрона Le Figaro.

У п'ятницю, 12 січня, делегація французьких булочників прийшла привітати Макрона з настанням нового року і за традицією подарувала президенту "королівську галету" - пиріг з мигдальною начинкою та запеченою всередині порцеляновою фігуркою, який подають на французькі столи на початку січня, повідомляла радіостанція RFI.

"Багет - такий же символ Франції, як Ейфелева вежа. У нашій країні кожен день двері в булочну відкривають 12 млн осіб", - сказав Домінік Анракт, глава Французької конфедерації булочників і кондитерів (CNBPF).

Він вважає, що включення багета в списки світової нематеріальної спадщини допоможе зберегти ремісничі традиції французького хлібопечення і сприятиме професійної діяльності 33 тис. французьких булочників.

RFI наводить також основні характеристики традиційного французького багета. "Багет, який зазвичай називають "французьким", має кілька традиційних імен: "паризький багет" або просто "хліб багет", усі вони походять від подовженої форми, яку надають хлібу. Стандартний багет повинен бути шириною приблизно 5-6 см, висотою 3-4 см і довжиною 65 см. Вага багета - 250 г. Біла м'якоть повинна ховатися у хрусткій золотистій скоринці. Відмітна ознака хорошого багета: стисла пальцями м'якоть негайно повертається до первинної форми, варто прибрати руку", - пише видання.

У 1993 році у Франції був прийнятий спеціальний закон, який визначає правила виготовлення традиційного багета, при його виготовленні можуть використовуватися тільки пшеничне борошно, вода, дріжджі, або закваска і сіль. Окрім того, пекарям дозволено використовувати тільки три добавки: до 0,5% бобової борошна, до 0,5% соєвого борошна і до 0,3% борошна з пшеничного солоду.

Усього в хлібопекарській галузі Франції працюють 180 тис. осіб, які щодня випікають близько 30 млн багетів, при цьому промисловим способом виготовляється близько 30% багетів.

У грудні 2017 року ЮНЕСКО внесла техніку приготування неаполітанської піци до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини людства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Суд застосував запобіжний захід у вигляді застави на 10 млн грн до адвоката, якого підозрюють у несанкціонованому доступі до ЄДРСР

На Харківщині ворожий дрон атакував наряд поліції, правоохоронці отримали контузії

Норвегія надає Україні ще 415 млн євро на артилерійські боєприпаси

Прем'єр Бельгії разом з міністром оборони прямують до України

Ватикан передає Україні чотири машини "швидкої" з медикаментами

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ засудив ракетну атаку РФ на офіси каналів іномовлення у Києві

Конференція з відновлення України у Римі стане найбільшою організованою урядом Італії міжнародною подією у 2025р

Україна і JEF продовжать регулярний діалог для більш ефективного протистояння викликам європейської безпеки - ОП

Мелоні збирається до США, Венс – до Італії, будуть говорити про тарифи – ЗМІ

ЄС запропонував США нульові мита на промтовари - голова Єврокомісії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА