Інтерфакс-Україна
13:32 23.12.2013

Українці найбільше люблять борщ, вареники і страви з м'яса, а не сало - дослідження

4 хв читати
Українці найбільше люблять борщ, вареники і страви з м'яса, а не сало - дослідження

Найулюбленішими стравами українців є борщ, вареники і страви з м'яса, при чому українці страви з м'яса люблять більше, ніж страви з картоплі і значно більше, ніж з риби, свідчать результати опитування, проведеного соціологічної групи "Рейтинг".

Так, під час соцдослідження респондентам пропонували відповісти на запитання "Назвіть Ваші три улюблені страви. Неважливо, до кухні якого народу вони належать".

Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). До списку улюблених страв також увійшли вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею і вишнями; шашлик (10%), холодець (7%), котлети (6%) і відбивні (5%), а також інші м'ясні страви (14%), з них найпопулярніші : ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо.

Окрім того, близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% - печеню, Лише 4% опитаних вважають своєю улюбленою стравою сало.

Близько 10% опитаних також назвали ласощами пельмені; різні страви з картоплі, зокрема, пюре (11%) і смажену картоплю (8%); салати "Олів'є" (11%) і "Шуба" (4%), а також інші салати (10%), зокрема овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний та "Цезар".

Різноманітні рибні страви назвали близько 10% респондентів. Зокрема, перевагу надають смаженій, фаршированій і заливній рибі, а також оселедцю і морепродуктам.

Серед випічки і десертів (9%) перевагу надають сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці і фруктам. Серед млинців (4% ) найбільш популярними є з сирною начинкою.

Серед інших перших страв (10%), окрім, звичайно, борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусник, харчо, гороховий суп і розсольник. Серед каш ( 4%) - гречану, молочну, вівсяну і куліш.

Як наголошується в прес-релізі "Рейтингу", результати дослідження показують, що в країні загалом досить розвинена культура перших страв і різних десертів і випічки. Також досить популярними є салати, хоча переважна більшість з них і не належать до української кухні. Набувають популярності і "нові" страви, зокрема такі як піца (4%) і суші (2%), а українці охоче діляться своїми кулінарними вподобаннями - не змогли назвати своєї улюбленої страви лише 4% опитаних.

На Заході України більш популярними є голубці, вареники і деруни, у Центрі - рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на Заході. У Північному регіоні частіше обирають картоплю, різні супи та відбивні, на півдні - пельмені, смажену картоплю, а також плов. На Сході та Донбасі обирають салати та м'ясні страви, зокрема, "Олів'є" та шашлик. Також тут люблять окрошку і салат "Шуба".

"Цікаво, що зі збільшенням віку і зниженням освітнього рівня респонденти частіше обирають традиційні українські страви - борщ, вареники або картоплю. Що молодшими є респонденти, то більше віддають перевагу салату "Олів'є", шашлику, смаженій або запеченій картоплі. З підвищенням освітнього рівня більше обирають салати, шашлик і відбивні. Такі нетрадиційні для українців страви як піца і суші набувають популярності серед молоді та людей з вищою освітою", - наголошується в прес-релізі.

Чоловіки тяжіють до більш "важких" страв: вареників, шашлику, пельменів, смаженої або запеченої картоплі і сала. Також чоловіки більше ніж жінки люблять борщ.

Натомість жіноче меню є більш "легким " і більш різноманітним: різні салати, картопляне пюре, рибні страви, тушковані овочі або овочі гриль, голубці, каші, суші. Однак жінкам важче відмовити собі у випічці, десертах або тортах.

Також результати дослідження показують, що борщ і "Олів'є" популярні серед менш забезпечених громадян.

Міські жителі частіше обирають рибні страви, салати, печеню, суші, торти, піцу. Мешканці сіл люблять традиційні страви - борщ, вареники, картопляне пюре і холодець.

"Цікавим є поділ смаків залежно від рідної мови респондента", - наголошується в прес -релізі.

Так, ті, хто вважають рідною українську мову, частіше серед улюблених страв називають борщ, вареники, холодець, голубці, картоплю.

Респонденти, які вважають рідною російську - "Олів'є", інші салати, плов, окрошку, піцу і шашлик. Опитані, які вважають рідними обидві мови, - котлети, смажену картоплю і салат "Шуба".

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старше. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв'ю згідно з опитувальником (face to face).

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%, для значень, близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень, близьких до 5% - не більше 1%. Дослідження тривало з 26 вересня до 6 жовтня 2013 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

Трамп сподівається, що Україна і РФ укладуть угоду цього тижня

Втрати ворога на Покровському напрямку становлять 252 військовослужбовці - Генштаб

З початку доби Сили оборони відбили 86 ворожих атак - Генштаб

Зеленський: Україна пропонує відмовитися від будь-яких ударів далекобійними дронами та ракетами по цивільній інфраструктурі на термін щонайменше 30 діб

Державний департамент США заявив, що вітатиме продовження режиму припинення вогню

Двоє лісників постраждали внаслідок підриву автомобіля лісгоспу у Харківській області

Бажання Трампа поговорити віч-на-віч з Сі Цзіньпіном зупинило процес пошуку компромісу у тарифній війні

Дії Росії після опівночі покажуть справжнє ставлення Росії до мирних зусиль США та пропозиції 30-денного повного припинення вогню – Сибіга

Китай випробував неядерну водневу бомбу

Тіла двох загиблих у Костянтинівці рятувальники вилучили з-під завалів більше ніж через пів доби через ворожі обстріли

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА